DERNEK TÜZÜĞÜ

EGE KARADENİZLİ SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

DERNEĞİN ADI ;
MADDE-1 Ege Karadenizli Sanayici ve İşadamları derneği, Kısa adı; EGE-KARSİAD’dır,

DERNEĞİN MERKEZİ;
MADDE-2  Konak-İZMİR

DERNEĞİN AMACI;
MADDE-3 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Kanunları doğrultusunda Türkiye’nin ve Türk toplumunun demokratik, sistemli ve planlı bir düzen içinde kalkınıp , sınai, ticari, sosyo-ekonomik eğitim öğretim ve kültür düzeyinin gelişmesine teknoloji sermaye fikir alışverişi ve koordinasyonunu sağlayarak daha ileri bir düzeye ulaşmasına yardımcı olmak iş adamları ve sanayicilerin dünya ile entegrasyonunu sağlamak ekonomik ve sosyal gelişmelerine atkı sağlamak üyeler için öncü projeler geliştirmek Milli menfaatlerin temini noktasında ulusal kalkınma vizyonları geliştirerek Karadeniz bölgesi ve kurulduğu bölge içinde kalkınmada öncü rol üstlenmektir.

DERNEĞİN CALIŞMA ALANLARI;
MADDE-4 Dernek amacını gerekleştirmek için aşağıdaki çalışmaları yapar

a)      Dernek Türk ekonomisini kalkındırma ve geliştirmek için; sanayici meslek bilim ve işadamlarını bir araya getirerek ülke yararına çalışmalarda bulunmak üzere bünyesinde toplar. Teşkilatlanıp gelişmeler için gerekli çalışmaları teşvik eder  ve yardımcı olur. Gerekli toplantılar geziler ve sergiler düzenleyebilir.
b)      Milli ekonominin gelişmesi yolunda sınav kalkınma ihracat yatırım döviz getirici alanlarına gerekli proje çalışmalar yaparak özel ve resmi kuruluşlarla iş birliği yapar.
c)      Ekonomik kurullara uygun olarak hür teşebbüsün yurt kalkınmasında milli çıkarlarımıza uygun olarak faaliyet göstermesini sağlar.
d)     Öğretim ve eğitimi kalkınmanın temel unsuru olarak kabul ederek bu alanlarda öğretim kurumlarının kurulmasını teşvik eder. Bizzat gerçekleştirir. Her türlü burs verir, sosyal ekonomik konularda her türlü araştırma yaptırır. Kalkınmamızın dengeli ve sosyal adalet düzeni içinde olması gerektiğine inanır. Sermaye emek ve teşebbüsün birbirlerini tamamlayan ana unsurlar olması sebebiyle haklarının korunarak yurt kalkınmasında faydalı bir işbirliği içinde gelişmesine yardımcı olur. Arşiv oluşturabilir kültürel ticari ve sanayi ilişkilerinin geliştirebilmesi için eğitim semineri plan ve proje yapar ve yaptırır bunların gelişmesi konusunda yarışma açabilir.
e)      Ekonomik sosyal ve kültürel kalkınmasın sağlanması için ülkemizin ekonomik gücü içerisinde milli tasarrufların halka yönelmesini teşvik eder. Milli ekonominin dışa bağımlılıktan kurtarılıp, büyütülüp gelişmesi yolunda gerekli çalışmaları yapar.
f)        Türk ekonomisinin gelişmiş ekonomiler karşısında rekabeti sağlama yolunda uyarıcı ve yol gösterici çalışmalarda bulunur. Bu konuda Türk sanayici ve işadamlarına ihtiyacı olan bilgileri derleyerek topluma mal eder. Tüm dünya ülkeleri ile fiyat ve kalite yönünden rekabet edebilecek ürünlerin hazırlanması ve planlanması hususunda yatırımcılara Pazar temini ve üretim giderlerine yardımcı olur, yönlendirir,
g)      Gelişen ekonomik hayata daha iyi uyum sağlamanın reklam ve tanıtım olduğu düşüncesi ile ülke içi ve dışında fuarlar düzenler, düzenlenmiş fuarlara katılır. Üyelerinin katılımını teşvik eder.
h)      Halen mevcut ve ileride kurulacak yerli ve yabancı özel ve resmi kuruluşlar Ticaret ve Sanayi Odaları  borsalar meslek teşekkülleri, vakıf, dernek, birlik ve benzerleri ile doğrudan doğruya veya kendisine bağlı olarak kurulabilecek kuruluşlar aracılığı ile işbirliği yapar.
i)        Amaç ve faaliyetlerin duyurulup yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi yolunda Tv. Dergi kitap ve broşür gibi yayın vasıtalarından istifade eder. Bu yayanı organlarını kurar ve basım ve dağıtımını yapar. Toplantılar kurslar seminerler konferanslar ve kongreler tertip eder.
j)        Dernek amacına ve faaliyetlerine uygun olarak gayri menkul tasarruf eder, gayrimenkuller üzerinde dernek leh ve aleyhine her nevi irtifak, kira, şüfha ipotek gibi haklar intisap eder veya verir, terkin veya fekh, edebilir, bu muameleler yönetim kurulu kararı ile yapılır.
k)      Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için çevre konularında araştırmalar yapar, bu teşvik  edici mahiyette panel, konferans ve yarışmalar düzenler,
l)        Ekonomik araştırma konularını içeren vakıf veya vakıflar kurar.
m)    Dernek lokali açmak işletmek yukarıda belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmek üzere gerekli görüldüğünde yeteri kadar teknik, idari personel danışman tercüman istihdam eder.

ULUSLAR ARASI FAALİYET

MADDE-5 Dernek yönetimi bu tüzüğün amaçları doğrultusunda uluslar arası kurum ve kuruluşlarla temas edilmesinde yarar gördüğü hallerde ilgili makamlardan izin alarak bu temasları gerçekleştirir ve verilen izin çerçevesinde işbirliği yapar. Yurt dışında kurulmuş emsal kuruluş ve üst kuruluşlara üye olarak katılabilir.

DERNEĞE ÜYE OLMA

MADDE-6 Derneğin amaçlarını kabul eden fiil ehliyetine sahip bulunan her gerçek kişi ve tüzel kişiler ile dernek kurma ve üye olma hakları sürekli veya süreli olarak kısıtlanmamış olanlar derneğe üye olabilir. Dernek yönetim kurulu üyelik için başvuruları en geç 30 gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi biçiminde karara bağlayıp sonucu başvuru sahibine yazı ile duyurmak zorundadır,

Türk vatandaşı olmayanlar ancak Türk vatandaşlarında aranan koşullardan başka Türkiye’de ikametgah etme hakkına sahipseler üye alınabilirler. Başvurusu kabul edilen üye bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.

Fahri üyelik için ikamet koşulu aranmaz. Fahri üyelik derneğe maddi ve manevi yardım ve katkıda bulunan kişilere dernek yönetim kurulu kararıyla tevcih edilir.

ÜYELİKTEN ÇIKMA

MADDE-7  Hiç kimse dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir. Aidat borçlarını yazılı uyarılara rağmen ödemeyen üye istifa etmiş sayılır. Üyelik kaydı yönetim kurulunca silinir. Üyelik için kanunda ve tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin üyeliği kendiliğinden sona erer,

ÜYELİKTEN ÇIKARMA

MADDE-8   Derneğe üye olma hakkını kaybedenlerle dernek tüzüğüne aykırı eylem ve hareketlerinden dolayı haklarında üyelikten çıkarma kararı verilenlerin üyelikleri sona erer.Aidat ve katılma paylarını ödemedikleri için iki dönem üst üste olağan genel kurula kabul edilmeyenler istifa etmiş sayılır.Yukarıda belirtilen durumlardan birinin tespiti halinde üyelik kaydı yönetim kurulunca silinenler kararın kendisine bildirimlinden itibaren 15 gün içinde yönetim kuruluna itiraz  edebilirler. İtirazlar ilk genel kurul toplantısında karara bağlanır, Dernek tüzüğüne aykırı eylem ve hareketlerinden dolayı üyelikten çıkarılanların genel kurula itiraz hakkı saklıdır,

 ÜYELİK HAKLARI
MADDE-9 Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Üyeler oylarını bizzat kullanmak zorundadır. Dernekten çıkan veya çıkarılan üye dernek mal varlığında hak iddia edemez, Fahri üyelerin genel kurulda oy hakları yoktur. Kendiler isterse aidat verebilirler. Tüzel kişilerin üye olması halinde tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde  tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir.

ONURSAL ÜYELİK
MADDE-10  İlim ve Sanat alemine mensup özel kişilerden layık görülenler ile derneğe maddi ve manevi büyük katkı sağlayanlara Yönetim kurulunun ½ çoğunluğu ile onursal üyelik verilir. Onursal üyeler genel kurulda toplantı ve müzakerelere iştirak etmekle birlikte oy kullanamazlar,

DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER
MADDE-11 Üyeler dernek tüzüğüne uymak ve derneğe sadakat göstermekle yükümlüdürler. Her üye deneğin amacına uygun davranmak özellikle amacın gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür, üyeler dernek amacının gerçekleşmesi ve borçlarının karşılanabilmesi için zorunlu ödentilere eşit olarak katılır. Dernekten çıkan veya çıkarılan üye üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır, onursal üyeler ödenti vermek zorunda değildir,

DERNEĞİN ORGANLARI
MADDE-12 Derneğin organları

a)      Genel kurul
b)     Yönetim Kurulu
b)      Denetim Kurulu
c)      Genel sekreterlik, danışma meclisi ve çalışma gurupları

GENEL KURUL
MADDE-13  Genel kurul dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerden oluşur. Hakkında üyelikten çıkarma kararı verilen üye hakkındaki karar genel kurulca itirazın görüşülüp kaldırılmadıkça genel kurula katılamaz. İtiraz sonrası karar bozulursa gündemin izleyin maddelin görüşülmesi sırasında üye genel kurula katılabilir. Bu halde adı soyadı üyelik numarası toplantıya katılanlar listesinin sonuna eklenir. Aidat nedeniyle istifa etmiş sayılan üyelerde genel kurul toplantısına  katılma hakkından yoksundur.

Genel kurul her üç yırla bir Mart ayı içinde olağan, Yönetim ve denetleme kurullarının gerek görmesi veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine her zaman olağanüstü olarak toplanır.

Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır. Denetleme kurulunun veya üyelerden beşte birinin yazılı isteğine rağmen yönetim kurulu bir ay içinde genel kurulu toplantıya çağırmazsa denetleme kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin başvurusu üzerine mahalli Sulh Hukuk Hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç kişilik bir kurulu genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Genel kurul çağrısı bu kişilerce yapılar. Bunlar tarafından  çağrı ile ilgili olarak yapılan giderler belgelenmek kaydıyla dernek bütçesinden kendilerine ödenir,

KATILMA HAKKI
MADDE-14 Genel kurula katılabilmek için üyelerin bir önceki yıla ait aidat katılma payları ve diğer üyelik ödentileri borcu bulunmaması gerekir. Durum üye listeleri hazırlanmadan önce yazı ile üyelere duyurulur ve en az 15 günlük bir ödeme süresi tanınır,

ÇAĞRI USULÜ
MADDE-15 Yönetim kurulu dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılacak olan üyeler en az 15 gün önceden günü saati, yeri  ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı yada elektronik posta ile bildirmek suretiyle toplantıya çağırır. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün saat ve  yerde yapılacağını  da belirtir.

Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

GENEL KURUL TOPLANTI YERİ

MADDE-16  Genel kurul toplantısı dernek merkezinin bulunduğu il den başka yerde yapılamaz,

GENEL KURUL TOPLANTI YETER SAYISI

MADDE-17 Genel kurul dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun,  tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır,

İlk toplantıda karar yeter sayısı toplanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz . ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz,

GENEL KURUL TOPLANTISININ YAPILIS USULÜ

MADDE-18 Dernek genel kurul toplantıları üyelere bildirilen gün saat ve yerde yapılır, genel kurula katılacak üyeler yönetim kurulunca veya sulh hukuk hakimince görevlendirmiş kurulca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Tüzüğün 17, maddesindeki belirtilen toplantı yeter sayısı varsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı açılır. Yeter sayı sağlanmamışsa toplantı yapılmaksızın üyeler dağılır. Toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği bir yönetim kurulu üyesi tarafından  açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar yazmandan oluşan genel kurul başkanlık divanı oluşturmak üzere acık oylama yöntemi ile seçim yapılır. Divan oluştuktan sonra toplantının yöntemi genel kurul başkanına aittir. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır. Üyeler oyunu şahsen kullanmak zorundadır, yazmanlar toplantının tutanağını düzenler ve başkan ile birlikte imzalarlar. Genel kurul toplantı tutanakları ve diğer belgeler toplantı sonunda yönetim kurulu başkanına teslim edilir,

GENEL KURUL TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLECEK KUNULAR

MADDE-19 Genel kurul toplantısında yalnız gündemdeki yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur. Konunun gündemin hangi sırasında görüşüleceğine genel kurul divan başkanı gerekirse genel kurulunda görüşünü alarak karar verir. Gündemin maddelerine sıra değişikli de keza aynı yöntemle yapılır,

TOPLANTISIZ VE ÇAĞRISIZ ALINAN KARARLAR

MADDE-20 Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının kanunda yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.

GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
MADDE-21

a)      Dernek organlarının seçilmesi
b)      Dernek tüzüğünün değiştirilmesi
c)      Yönetim kurulu ve denetleme kurulu raporlarının görüşülmesi, yönetim kurulunun aklanması,
d)      Üyeliğe kabul veya üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir.
e)      Yönetim kurulunca hazırlan bütçe taslağının görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
f)        Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi
g)      Derneğin uluslar arası faaliyette bulunması, yurt içi ve yurt dışında kurulmuş veya kurulacak birlik ve federasyonlara kurucu üye veya üye olunması veya ayrılması.
h)      Mevzuatta ve dernek tüzüğünde genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirir,
i)        Derneğin feshine ve şube açılışına karar verme
j)        Genel kurul derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir,

GENEL KURULDA OY KULLANMA VE KARAR ALMA YÖNTEM VE BİÇİMİ
MADDE-22  Oylamalar gizli ve açık oylama ile liste usulü yöntemi ile yapılır.

Gizli oylar listeler divan başkanlığına verilir, divan başkanlığı tarafından oy pusulaları mühürlenerek hazıruna imza alınmak üzere oy verme yerine gelen üyelere verilir, üyeler oy pusulalarından birini zarfa koyarak hazır bulunan oy sanığına kimlik ibraz ederek oylarını kullanır. Aynı zarfta birden fazla oy listesinin bulunması işaretli ve kimin tarafından kullanıldığı belli olan oylar geçersiz sayılır, Açık oylama genel kurul başkanının belirteceği yöntemle uygulanır. Gizli oylar sonucu oylarda eşitlik oluşmuşsa kuraya başvurulur. Açık oylamada eşitlik halinde oylama bir kez yenilenir. Eşitlik bozulmazsa genel kurul başkanının lehinde oy kullandığı öneri veya aday kazanmış veya kararlaştırılmış sayılır. Tüzükte başka bir çoğunluk gösterilmemişse, geçerli oyların yarıdan bir fazlasına veya çoğunluğuna erişen adaylar listesi veya önerileri kazanmış veya kararlaştırılmış sayılır.

OY HAKKINDAN YOKSUNLUK

MADDE-23 Hiçbir dernek üyesi, dernek ile kendisi eşi üstsoyu ve altsoyu arasındaki bir hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz. Tüzel kişi adına oy kullanacak kişi hakkında da aynı fıkra hükmü uygulanır.

YÖNETİM KURULUNUN OLUŞUMU GÖREV VE YETKİLERİ

MADDE-24  Yönetim kurulu genel kurulca 27 asil ve 27 yedek üyeden oluşur. Üç yıl iç in liste usulü ile gizli oy açık tasnif genel kurul karar verirse açık oylama ile seçilir. Asil üyelerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur. Özürsüz ve izinsiz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan asil üyenin üyeliği düşer, yerine yedek üye çağrılır.

İlk toplantıda yönetim kurulu asil üyeleri kendi aralarında , Başkan, Başkan yardımcılarını ve  genel sekreter ve muhasip üyelik için seçim ve görev dağılımı yapar. Yönetim kurulu  ayda bir kez olağan olarak faaliyet gösterdiği bölgede, yönetim kurulu başkanı denetleme kurulu başkanı veya yönetim kurulu üyelerinden üçünün yazılı isteğiyle yedi gün içinde olağanüstü olarak toplanır. Olağanüstü toplantıda sebebi olan konu görüşülür. Yönetim kurulu aşağıdaki belirtilen görev ve yetkileri kullanır.

a)   Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya bir kaçına yetki vermek, genel merkez genel kurulca karar verilen şubelerin açılması için en az üç kişiye yetki vermek.
b)   Derneğin gelir ve gider hesapların ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
c)   Türk vatandaşı olmayanların dernek üyeliğine kabulü halinde bunları 10 gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine bildirmek.
d)   Dernek  tüzüğüne aykırı eylem ve hareketleri tespit edilen üyeler hakkında üyelikten çıkarma kararı vermek
e)   Derneğin amacını gerçekleştirmek  için gerekli her türlü çabayı göstermek, çalışmalarını genel kurula rapor halinde sunmak.
f)    Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendisine görev olarak verdiği diğer işleri yapmak.
g)   Komisyonlar ve komiteler ile çalışma gurupları oluşturmak, bunlarla ilgili çalışma yönergeleri hazırlamak.
h)   Derneğe maddi ve manevi katkısı olanlara, ödül, şilt, plaket ve onursallık vermek.

YÖNETİM KURULUNUN YEDEK ÜYELERLE TAMAMLANAMAMASI

MADDE-25 Yönetim kurulu üye sayısı boşalmalar sebebiyle yedeklerinde getirilememesinden sonra  üye tamsayısının yarısından aşağı düşerse genel kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde dernek üyelerinin birinin başvurması üzerine mahallin sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.

DENETLEME KURULU GÖREV VE YETKİLERİ

MADDE-26 Denetleme kurulu üç asil ve üç yedek üyeden olmak üzere genel kurulca üç yıl görev yapmak için gizli veya açık oylama ile seçilir. İlk toplantıda üyeler kendi aralarında başkan seçerler. Denetleme kurulu  kurulunun işlem ve hesaplarını ve çalışmalarını bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler. Denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. Denetleme kurulu denetleme sırasında işlem ve hesaplarda uygunsuzluk, hukuka ve yasaya aykırılık halleri ile her hangi bir yolsuzluğun varlığını saptadığı takdirde durumu denetleme raporunda belirtmekle birlikte genel kurulun olaya el koyması için hemen toplantıya çağırmasını yönetim kurulundan ister. Yönetim kurulu toplantı çağrısını bir y içinde yapmazsa denetleme kurulu mahallin sulh hukuk hakimine başvurarak genel kurulun toplantıya çağrılmasını talep eder. Denetleme kurulu denetleme sırasında yukarıdaki fıkrada belirtilen eylemler sırasında suç işlendiği kanısına varırsı yetkili organlara suç duyurusunda bulunur.

 BAŞKAN VE YARDIMCILARININ GÖREVLERİ

MADDE-27 Başkan dernek tüzel kişiliğini temsil eder yönetim kurulu toplantılarına başkanlık eder yönetim kurulu kararlarının uygulanmasını takip eder basın ve yayın organlarına beyanat verir,Başkan vekili başkanın yokluğunda başkanın görevlerini yürütür. Başkan yardımcıları dernek faaliyetleri ile ilgili görev konularında  başkana yardımcı olur,

GENEL SEKRETERLİK

MADDE-28 Yönetim kurulu dernek üyeleri  arasından veya dışarıdan bir genel sekreter tayin eder ve temsil yetkisini imza sirküleri ile tayin eder. Başkana bağlıdır,  Genel sekreter başkan tarafından verilen görevleri ifa  eder. Toplantı gündemini hazırlar genel kurul çağrı işlemlerini yapar dernekte ve tesislerinde genel müdür konumunda olup; çalışan personelin amiri olarak çalışanları kontrol ve koordine eder.

ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ

MADDE-29 Genel kurulca yapılan secimi izleyen otuz gün içinde yönetim kurulu başkanı tarafından yönetim ve denetleme kurlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları baba adları, doğum yeri, tarihleri, meslekleri ve ikametgahları dernek merkezin bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir,

DERNEĞİN ŞUBELERİNİN KURULUŞU

MEDDE-30 Dernek gerekli görülen yerlerde şube açabilir. Şubeler olağan genel kurul toplantılarını genel merkez olağan genel kurulu toplantısından en az iki ay önce tamamlamak ve genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve genel merkezlerine bildirmek zorundadır. Kamuya yararlı dernekler hariç diğer dernekler il, merkez, ilçe ve köylerde birden  fazla şube açamazlar, Bu amaçlarının, şubenin  dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişi tarafından şubenin açılacağı yerin en büyük mülki amirliğine yazılı müraacat yapılır. Bu yazıda kurucuların adı ve soyadı, baba adı doğum yeri ve tarihi, meslek ve sanatı, ikametgahı, tabiiyeti ile şube merkez adresinin bildirilmesi ve pazıya dernek tüzüğünden iki örnek ile yetki belgesinin eklenmesi zorunludur. Şube kurucularının şubenin açılacağı yerde en az altı aydan bir ikamet etmeleri zorunludur. Şube yönetim kurulu bu tüzük hükümlerine  uymakla yükümlüdür. Şubeler kayıtlı her üyeleri için genel merkeze katılım payı olarak üye aidatlarının %10 unu genel merkeze ödemek zorundadır. Şubeler kayıtlı her 20 üye için genel merkez genel kuruluna bir temsilci seçer,

ŞUBELERİN ORGANLARI

MADDE-31 Her şubede

a)      Genel kurul
b)      Yönetim kurulu
c)      Denetleme kurulu veya denetçi oluşturulması zorunludur.
Bu organların görev ve yetkileri dernek tüzüğünde gösterilmiştir.

ŞUBELERİN TABİ OLACAĞI HÜKÜMLER

MADDE-32 Dernek şubeleri hakkında da bu kanunun hükümleri uygulanır.

Ancak;
1)      Şube genel kurulunun toplantısına ait ilan gazetede ile yapılabileceği gibi mahalli imkan ve olanaklardan yararlanmak suretiyle de yapılabilir.
2)      Şube genel kurulları olağan toplantıları genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadır,

DERNEK ÜYELİK AİDATI

MADDE-33 Dernek üyelerinin derneğe giriş aidatı 100TL. aylık aidat 10TL. yıllık aidat 120Tl.dir. Bu miktarlar peşin olarak tahsil edilebileceği gibi yönetim kurulunun belirleyeceği dönemler itibariyle de tahsil edilir.

DERNEĞİN GELİRLERİ

MADDE-34 Derneğin gelir kaynakları;

a)      Üye ödentileri
b)      Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplen piyango, balo, eğlence, temsil, konser, kermes,v.b. gibi etkinliklerden sağlanan gelirler.
c)      Derneğin mal varlığından elde edile gelirler.
d)      Bağış ve yardımlar ile dernekçe kurulacak iktisadi işletmelerin gelirleri.
e)      Yardım toplama kanununun hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlardan oluşur.
Dernek dış ülkelerdeki gerçek ve tüzel kişilerden veya diğer kuruluşlardan yardım alabilmek için önceden Mülki İdare Amirliğine bildirimde bulunmak zorundadır,

YURT DIŞINDAN ALINACAK YARDIMLAR

MADDE-35 Dernek Mülki idare amirliğine önceden bildirimde bulunmak şartıyla yurt dışındaki kişi ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilir. Nakdi yardımların banka aracılığı ile alınması zorunludur.

DEFTER TUTMA ESASLARI

MADDE-36 Dernekler işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. Ancak yıllık brüt gelirleri 2005 yılı için 500binTL.yi aşan dernekler takip eden hesap döneminden başlayarak  bilanço esasına göre defter tutarlar. İşletme hesabına esasına göre defter tutabilirler. Bilanço esasına geçen dernekler üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşerlerse. Takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönebilirler. Ticari işletmesi bulunan dernekler ticari işletmeleri için ayrıca vergi usul kanunu hükümlerine göre defter tutarlar.

TUTULACAK DEFTERLER

MADDE-37Dernekler aşağıdaki yazılı defterleri tutarlar,

a)      İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir,
1)      Karar defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2)      Üye kayıt defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3)      Evrak kayıt defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4)      Demirbaş defteri: Derneğe  ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerle ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
5)      İşletme hesabı defterleri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
6)      Alındı belgesi kayıt defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adı soyarı ve imzaları ile aldıkları tarihler bu deftere işlenir.
b)      Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir.
1)      (a)bendinin 1,2,3,ve 6,cı alt bentlerinde kayıtlı defterleri bilanço esasında defter tutan dernekler de tutar.
2)      Yevmiye  defteri, büyük defter ve envanter defteri: bu defterlerin tutulması usulü ile kayıt şekli vergi usul kanunu ile bu kanunun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe sistemi uygulama genel tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Bu maddede sayılan derneklerce tutulması zorunlu olan defterlerin dernekler biriminden veya noterden onaylı olması zorunludur,

GELİR VE GİDERDE YÖNTEM

MADDE-38 Dernek gelirler alandı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgeleri ile yapılır. Bu belgelerin saklama süresi özel yasalarında gösterilen uzun sürelere ilişkin hükümler saklı kalmak üzere 5 yıldır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak dernek. Gelir vergisi kunununun94. maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için vergi usul kanunu hükümlerine göre gider pusulası bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için gider makbuzu düzenler. Dernek tarafından kişi kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ayni yardım teslim belgesi ile yapılır. Kuşu kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise ayni bağış alındı belgesi ile kabul edilir. Bu belgeler 5253 sayılı kanun ve bu kanun uyarınca çıkartılan yönetmelikte gösterilen bicim ve ebatta , müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asil ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde dernek tarafından bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur. Alındı belgeleri sabit boyalı sert veya tükenmek kalemle okunaklı bir biçimde silintisiz ve kazıntısız olarak doldurulur. Ödemede bulunan kişinin açık kimliği yazılır ve imzası alınır. Ödemede bulunan asli yaprak kopartılarak verilir. Koçan kısmı ciltte bırakılır. Düzenleme sırasında hata yapılırsa hatalı belge verilmez asıl veya koçan yapraklarının üzerine iptal ibaresi yazılıp her ikisi koparılmadan ciltte bırakır.

YARDIM TOPLAYACAK KİŞİLERİN BELİRLENMESİ VE GÖREVLERİ

MADDE-39Dernek adına gelir tahsil edilecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden yetki belgesi dernek tarafından üç nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır yetki belgesinin birer sureti dernekler birimlerine verilir. Dernek adına gelir tahsil edecek kişiler ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye başlayabilirler. Yetki belgelerinin süresi yönetim kurullarının görev süresi ile sınırlıdır. Yeni seçilen yönetim kurullarının yetki belgelerini birinci fıkra esaslarına göre yenilemesi zorunludur. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişilerin görevinden ayrılması, ölümü işine veya görevine son verilmesi derneğin kendiliğinden dağıldığının tespit edilmesi veya fesih edilmesi gibi hallerde verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta iç inde teslimi zorunudur. Ayrıcı gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir. Yetki belgesi ile ilgili değişikliler yönetim kurulu on beş gün içinde dernekler birimine bildirilir. Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri paraları otuz gün içerisinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar. Ancak tahsilatı 2005 yılı için 1000TL,yi geçenler 30 (otuz) günlük süreyi beklemeksizin tahsil ettikleri parayı en geç iki iş günü içinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar, dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir,

DERNEĞİN GİDERLERİ
MADDE-40 Dernek amaç ve faaliyetlerini yürütmek için:

a)      Personel gideri
b)      Ücretler, yolluklar ve ulaşım giderleri
c)      Kira, aydınlatma, ısınma temizlik giderleri
d)      Vergi, harç, ve sigorta giderleri noter ve benzeri kuruluş giderleri,
e)      Prim ve ikramiyeler
f)        Sosyal ve kültürel faaliyetlerin giderleri
g)      Yayın ve kırtasiye giderleri
h)      Haberleşme (telefon, faks, posta v.b.)
i)        Menkul gayrimenkul ve demirbaş alımları
j)        Temsil ve ağırlama giderleri
k)      Üst kuruluş katılım giderleri
l)        Düşünülmeyen diğer giderler.
Bütün giderler yönetim kurulu kararı ile yapılır,

DERNEĞİN BORÇLANMA USULÜ
MADDE-41Dernek  amaçlarını gerçekleştirmek için şahıs veya kuruluşlara borçlanabilir. Ancak borçlanma 5253 sayılı kanun ve buna bağlı olarak çıkartılan yönetmelik dahilide olur. Ancak yönetim kurulu genel kuruldan ayrıca yetki almadıkça yalnız tahmini bütçenin %50 sin aşmayan borçlanmalar gerçekleştirebilir,

SANDIK KURMA
MADDE-42Dernek sağlanan karı üyelerine paylaştırmamak, gelir faiz veya başka adlarla üyelerine aktarmamak şartıyla üyelerinin yiyecek giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurar kuruluş ve çalışma esasları 5253 sayılı kanun ve buna bağlı olarak çıkartılan yönetmelik dahilinde olur.

LOKAL AÇMA
MADDE-43Dernek  genel kurulca karar alınmadan lokal açamaz.

YARDIM VE İŞBİRLİĞİ
MADDE-44Dernek tüzükte gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı kuruluşlardan, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi  yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddi yardımda bulunabilir. 5072 sayılı dernek ve vakıfların  kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerine dair kanun hükümleri saklı kalmak  üzere dernek kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilir. Bu projelerde kamu kurum ve kuruluşları proje maliyetlerinin en fazla yüzde ellisi oranında ayni veya nakdi katkı sağlayabilirler,

DERNEK GÖREVLİLERİ VE ÜCRETLERİ
MADDE-45Dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülür. Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verebilir. Verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar genel kurul tarafından tespit  olunur. Yönetim ve denetim kurulu üyeleri dışındaki üyelere ücret huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir karşılık ödenemez. Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarları genel kurul tarafından tespit edilir.

İÇ DENETİM
MADDE-46Dernekte iç denetim esastır, genel kurul yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği  gibi bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Bağımsız denetçilerin görevlendirilmesi durumunda her türlü bilgi belge ve kayıtların dernek yetkilileri tarafından denetçilere gösterilmesi veya verilmesi yönetim yerleri müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.

TÜZÜK  DEĞİŞİKLİĞİ      
MADDE-47Olağan ve olağanüstü toplantı gündemine konulmak yeterli bir süre önce değişiklik önerileri yazılı olarak üyelere bildirilmek koşulu ile  tüzük değişikliği genel kurulca yapılır. Tüzük değişikliğinin görüşülebilmesi için toplantı yeter sayısı genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte ikisinin katılımıdır. Tüzük değişikliği için karar yeter sayısı ise toplantıya katılanların üçte iki çoğunluğuyla alınabilir. Bu çoğunluk sağlanmadığı takdirde değişiklik önerisi kabul edilmemiş sayılır. Tüzük değişikliği medeni kanunun 76, ıncı maddesi  uyarınca da yapılabilir.

DERNEĞİN FESHİ VE MAL VARLIĞININ TASFİYESİ
MADDE-48

a)      Derneğin feshi:  Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde üyeler tüzüğün 15, maddesine göre ikinci toplantıya çağrılır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. İkinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları asil üye sayısının iki katından az olamaz. Fesihle ilgili kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınması zorunludur. Derneğin feshi yönetim kurulu tarafından 30 gün içinde mülki amirliğe yazı ile bildirilir. Genel kurul kararı ile feshi veya kendiliğinden dağılmış sayılma durumunda derneğin para ve her türlü mal varlığın nereye verileceği derneği fesh eden genel kurul tarafından tespit edilir.
b)      Derneğin Tavsiyesi:  Derneğin para mal ve haklarının tasfiyesi aşağıda belirtilen esaslara göre yapılır.
1)      Tavsiyenin dernek tüzüğünde gösterilen esaslara göre yapılması: Derneğin genel kurul kararı ile fesih veya kendiliğinden sona ermesi durumunda bu derneğin para mal ve haklarının devri son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren  başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adına  Tasfiye halinde Ege Karadenizli Sanayici ve İşadamları Derneği ibaresi kullanılır. Tavsiye kurulu önce derneğin hesaplarını inceler inceleme  esnasında derneğe ait defter alındı belgeleri harcama belgeleri tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlar. Tasfiye işlemleri sırasında borçlu olduğu tespit edilirse alacaklılarına çağrıda bulunur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda borçlulardan alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan para ve mallar tüzükte belirtildiği şekilde devredilir. Bu derneğin para mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur. Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır. Bu derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.

2)      Tasfiyenin mahkeme kararı ile yapılması: Tüzükte tasfiyenin ne şekilde yapılacağının genel kurul kararına bırakıldığı halde genel kurul tarafından bir karar alınmamış veya genel kurul toplanamamış veya son yönetim kuruluna yapılan tebligata rağmen tasfiye işlemleri yapılmamışsa yahut dernek mahkeme kararı ile feshedilmişse derneğin bütün para mal ve hakları mahkeme kararıyla bulunduğu ildeki amacına en yakın kapatıldığı tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredebilir. Bu derneğin para mal ve haklarının tasfiyesi mahkeme kararında belirtilen esaslara göre yapılır ve tasfiyenin tamamlanmasını müteakip durum ilgili milki idare amirliğine bildirilir. Tasfiye işlemleri tamamlandıktan sonra dernekler kütüğündeki kayıtları merkezlerinin bulunduğu yer valiliğinin onayı ile silinir. Şubelerinin bulunduğu valiliklere ve Bakanlığa da bilgi verilir.

DERNEK ÜST KURULUŞLARA ÜYE OLABİLİR
MADDE-49Dernek genel kurulca Yönetim kuruluna yetki verilmesi durumunda amacına uygun olarak platform oluşturabilir. Birlik veya Federasyon kurabilir veya üst kuruluşlara üye olabilir.

HÜKÜM EKSİKLİĞİ
MADDE-50Dernek ana tüzüğünde hüküm eksikliğinin bulunması halinde öncelikle 5253 sayılı dernekler kanununa bakılır, orada da hüküm yoksa Türk Medeni Kanun hükümleri uygulanır.

ARAMA